Folinsyre (folsyre)
Andre navne: vitamin B9, folat
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Folinsyre, også kendt som vitamin B9 eller folat, er et vigtigt vitamin, der spiller en nøglerolle i mange kropsfunktioner. Det er et vandopløseligt vitamin i B-vitaminfamilien, som er afgørende for dannelsen af DNA, RNA og proteiner. Det er især vigtigt for celler, der deler sig hurtigt, såsom celler i det hæmatopoietiske system, celler i fordøjelsessystemet og åndedrætssystemet samt fosterceller under graviditeten. Folinsyre er også vigtig for den korrekte udvikling af neuralrøret i fosteret. Uden tilstrækkeligt folinsyreindtag kan der opstå forskellige sundhedsproblemer, herunder hæmatopoietiske lidelser som anæmi, fordøjelsesforstyrrelser eller en øget risiko for fødselsdefekter hos børn af mødre med folatmangel.
Folinsyre findes naturligt i mange fødevarer, f.eks. mørkegrønne bladgrøntsager, nødder, bønner, fuldkornsprodukter og visse frugter. Det bruges også som kosttilskud i tabletform og tilsættes også til nogle forarbejdede fødevarer. I USA og Canada er det f.eks. obligatorisk at tilsætte folinsyre til mel, kornprodukter, brød, pasta og ris for at forebygge fødselsdefekter. I Tjekkiet og de fleste europæiske lande er der ikke en sådan regulering, men nogle virksomheder tilsætter det stadig til deres produkter. Folinsyre spiller også en meget vigtig rolle i graviditetsvitaminpræparater, som anbefales til kvinder, der planlægger graviditet og gravide kvinder.