Figentræ (Ficus carica)
Andre navne: figen, figentræ, figentræ, figentræ
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Figentræet, også kendt som figen, figentræ, figentræ eller figentræ, er et løvfældende eller halvløvfældende træ af morbærfamilien. Arten stammer oprindeligt fra Asien, men har en lang historie i Middelhavsområdet, hvor den har været meget brugt siden oldtiden. Det botaniske navn Ficus carica er inkluderet i listen over internationalt anerkendte navne. Figentræet kan dyrkes i tempererede klimaer og er kendt for sine søde frugter, der kaldes figner. Figner er mørkegrønne til lilla i farven og har blødt, sødt aromatisk frugtkød med mange små frø.
Figner er rige på vitaminer, antioxidanter og mineraler. Anvendelsesmulighederne er mange og spænder fra at spise frugten frisk til at lave syltetøj, kompot og andre søde sager samt at tørre frugten, så den kan opbevares længere. Figner er også en populær ingrediens i forskellige desserter som panna cotta og cheesecake. Desuden bruges figner i kosmetik på grund af deres gavnlige virkning på huden. De bruges bl.a. til at fremstille forskellige typer masker og scrubs, som nærer og fugter huden. De fungerer også som sund og nærende føde for forskellige dyrearter. Figner bruges også i medicin, især i traditionel medicin, hvor de bruges til at behandle forskellige fordøjelses- og luftvejslidelser.