Figenkaktus (Opuntia ficus)
Andre navne: nopal
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Opuntia, også kendt som nopal, hører til kaktusfamilien og er hjemmehørende i Mellem- og Sydamerika. Uden for de tropiske egne dyrkes den i stigende grad i tempererede områder som Middelhavsområdet og Tjekkiet. Figenkaktussen er ikke kun populær for sit eksotiske og originale udseende, men også for sine mange anvendelsesmuligheder i fremstillingen af forskellige produkter.
Unge nopal-frugter spises ofte som grøntsager. De har en særlig smag, der minder om en krydsning mellem agurk og melon, og de er meget saftige. De bruges meget i det mexicanske køkken, f.eks. som ingrediens i salater, saucer eller som en selvstændig ret. De modne frugter, kendt som "indiske figner", bruges til gengæld som frugt. Frugtkødet er sødt, aromatisk og rigt på vitaminer, især C-vitamin. Indiske figner bruges til at lave forskellige slags syltetøj, marmelade, saft og likør. Ud over mad bruges figenkaktus også i kosmetik. Den er kendt for sine fugtgivende og regenererende egenskaber og indgår i forskellige cremer, masker og shampooer. Den er også værdifuld i medicin, hvor dens antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber udnyttes.