Fermenteret lime
Andre navne: ethylalkohol, ethylalkohol, ethanol, ethanol, alkohol, alkohol
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Gæret alkohol, primært kendt under navnene ethylalkohol, ethanol, ethanol eller bare alkohol, er en farveløs væske med en karakteristisk lugt, brandfarlig, let giftig og danner blandinger med vand i alle proportioner. Dens kemiske formel er C2H5OH, og det er en af de simple alkoholer. Ethanol produceres i naturen ved gæringsprocesser, hvor gær nedbryder sukker til alkohol og kuldioxid. I industrien produceres gæringsalkohol hovedsageligt ved at gære kulhydrater fra korn, kartofler eller sukkerrør og derefter destillere dem.
Ethylalkohol bruges i en lang række produkter. Den nok mest kendte anvendelse af ethanol er i produktionen af alkoholiske drikke, hvor det er den vigtigste psykoaktive ingrediens. Ethanol bruges også som opløsningsmiddel i den farmaceutiske og kemiske industri, samt i parfume og kosmetik. Det bruges også som tilsætningsstof i motorbrændstof eller som grundlag for produktion af visse organiske stoffer. I tandplejen bruges ethylalkohol som et antiseptisk middel, i medicin til at desinficere huden før operation eller sårbehandling. I hjemmet kan det også bruges som hjemmemedicin mod nogle lidelser, for eksempel til at skylle munden mod tandkødsbetændelse. På det tekniske område er ethylalkohol en bestanddel af bremsevæsker, frostvæske og trykfarver. I fødevareproduktionen bruges ethanol til fermentering, som et naturligt konserveringsmiddel, men også til at forbedre smagen af visse fødevarer og drikkevarer. I bageriindustrien er det f.eks. en del af surdejen, og i sukkerindustrien bruges det til at fremstille spiritus.