Estragol
Andre navne: p-allylanisol, methoxy-4-(prop-2-en-l-yl)benzen
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Estragol, også kendt som p-allylanisol eller methoxy-4-(prop-2-en-l-yl)benzen, er en organisk forbindelse, hvis navn er afledt af det gamle navn for den vilde kamille, estragon, som er en af de vigtigste kilder til stoffet. Det er en gennemsigtig til svagt gul væske med en karakteristisk sød, krydret og anislignende lugt. Det er et etherderivat af phenylpropen, nærmere bestemt methyletheren af anethol.
Estragol anses for at være den vigtigste bestanddel af æteriske olier fra estragon og basilikum, som bruges i mange industrier. På grund af sin anisaroma bruges det ofte i fødevareindustrien, for eksempel i produktionen af likører, slik eller endda tandpasta. I kosmetikindustrien bruges det til at fremstille parfume og kosmetiske produkter. Det bruges også i aromaterapi, hvor det er værdsat for sin beroligende virkning. Det skal dog bemærkes, at på trods af den udbredte brug af estragon i forskellige brancher, er dens sikkerhed tvivlsom. Nogle undersøgelser tyder på, at det kan have kræftfremkaldende virkninger, og derfor bør forbruget begrænses. I EU er brugen af estragon i fødevarer strengt reguleret.