Erythrulose
Andre navne: 1,3,4-trihydroxybutan-2-on
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Erythrulose er en organisk forbindelse, som er sødere end saccharose og har et meget lavt glykæmisk indeks. Det kaldes også 1,3,4-trihydroxybutan-2-on og minder meget om sukkeret erythritol. Disse to sukkerarter har samme søde smag, men erythrulose har en lavere energiværdi og er mindre sødt. Erythrulose findes naturligt i hindbær, kiwier og nogle andre frugter og grøntsager, men det kan også fremstilles syntetisk til brug i fødevare- og kosmetikindustrien.
Selvom erythrulose i sig selv ikke ofte bruges som sødemiddel, er det en vigtig komponent i nogle af de kalorielette sødemidler på markedet. Det lave kalorieindhold og reducerede glykæmiske indeks i erythrulose gør disse sødestoffer til en velegnet kilde til sødme for diabetikere og overvægtige eller fede mennesker. Erythrulose bruges også ofte i kosmetikindustrien, f.eks. i selvbrunende cremer. Det skyldes, at det kombineres med aminosyrer på huden og skaber en solbrun effekt på huden. Det er et mindre aggressivt alternativ til traditionelle selvbrunercremer, som ofte indeholder dihydroxyaceton, en forbindelse, der kan forårsage hudirritation og tørhed.