Erythritol
Andre navne: Butan-1,2,3,4-tetrol, tetrahydroxybutan
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Erythritol, også kendt som butan-1,2,3,4-tetrol eller tetrahydroxybutan, er et naturligt sødemiddel, der findes i forskellige frugter, grøntsager og svampe. Det er en alkohol med fire kulstofatomer, som tilhører en gruppe sødestoffer, der kaldes sukkeralkoholer eller polyoler. Det er et hvidt, krystallinsk stof, som er næsten uopløseligt i fedt og olie, men opløses godt i vand. Erythritol er sikkert for personer med diabetes, da det har et lavt glykæmisk indeks og ikke hæver blodsukkerniveauet.
Erythritol findes hovedsageligt i kaloriefattige fødevarer, hvor det erstatter traditionelt sukker. Det er en populær bestanddel i diabeteschokolade, diætbagværk, læskedrikke, slik, tyggegummi og andre diætfødevarer. Det kan også bruges som sødemiddel i kaloriefattige fødevarer eller som kosttilskud til diabetikere. En anden anvendelse er i kosmetiske produkter, hvor det bruges som fugtighedsbevarende middel. Det produceres ved at fermentere glukose ved hjælp af gær og skimmelsvampe, en proces, der ligner den, der bruges til produktion af vin eller øl. Det er en miljøvenlig og sikker metode, der ikke producerer farlige affaldsprodukter. Erythritol er også stabilt ved høje temperaturer, så det kan bruges i processer, der kræver varmebehandling, såsom madlavning eller bagning.