E-vitamin (tocopherol)
Andre navne: Tocopherol, Tocopherylacetat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
E-vitamin, også kendt som tocopherol eller tocopherylacetat, er en meget vigtig antioxidant, der beskytter cellerne mod frie radikaler. Det bidrager også til sundheden for hjerte, hud og øjne. Den spiller også en uundværlig rolle i beskyttelsen af cellemembraner og kroppens cellulære funktioner. Hvis vi skal forklare i enkle vendinger, hvad E-vitamin som antioxidant egentlig gør, så beskytter det først og fremmest kroppen mod skader.
Dette vitamin findes i forskellige produkter, der er beregnet til menneskeføde. Vi kan finde det i nogle vegetabilske olier, nødder, frø, grønne bladgrøntsager, men også i fuldkornsprodukter. Som kosttilskud kan det tilsættes til forskellige fødevarer og drikkevarer. Desuden findes E-vitamin i en række kosmetiske produkter som ansigtscremer, serummer, kropsolier og hårprodukter. Det skyldes dets egenskaber, der bidrager til hudens hydrering og fornyelse og dermed hjælper med at reducere aldringstegn. Men det bruges også i vid udstrækning i medicinalindustrien som ingrediens i visse lægemidler og kosttilskud.