Dinatriumfosfat
Andre navne: Natriumfosfat, natriumhydrogenfosfat, dinatriumhydrogenfosfat, dibasisk natriumfosfat
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Dinatriumfosfat, også kendt som natriumfosfat, natriumhydrogenfosfat, dinatriumhydrogenfosfat eller dibasisk natriumfosfat, er en kemisk forbindelse, der har en lang række anvendelser i forskellige industrier. Det er et hvidt pulver uden særlig lugt, der let opløses i vand og langsomt omdannes til natriumfosfat i luften. Stoffet er potentielt sundhedsskadeligt i store mængder, men er sikkert i små doser og bruges ofte i fødevareindustrien.
Et af de vigtigste områder, hvor dinatriumfosfat anvendes, er i fødevareindustrien. Det fungerer som surhedsregulerende middel, stabilisator og emulgator og er en del af mange af de produkter, vi spiser til daglig. For eksempel findes det typisk i nogle typer ost, hvor det hjælper med at opretholde den ønskede konsistens og regulere pH-værdien. Det bruges også i drikkevarer, desserter, is, småkager og andre bagte produkter. Det bruges også i kosmetikindustrien som en komponent i shampoo og tandpasta, eller i tekstilindustrien til stofkonditionering. I den farmaceutiske industri bruges dinatriumphosphat til fremstilling af medicin.