D-vitamin
Andre navne: Cholecalciferol
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
D-vitamin, også kendt som cholecalciferol, er et fedtopløseligt vitamin, der er afgørende for menneskers sundhed. I vores kroppe spiller det en vigtig rolle i optagelsen af calcium og fosfor, to stoffer, der er afgørende for, at knogler og tænder fungerer korrekt. Cholecalciferol bidrager også til immunsystemets normale funktion og sunde nerver. En mangel i kroppen kan føre til en række helbredsproblemer, herunder rakitis (en forstyrrelse af knogleudviklingen hos børn), osteomalaci (blødgøring af knoglerne hos voksne) eller osteoporose. I høje doser kan D-vitamin være giftigt, så det er vigtigt at følge de anbefalede daglige doser.
D-vitamin dannes i kroppen ved hjælp af sollys, især UVB-stråling. Det er derfor, det ofte omtales som "solskinsvitaminet". Nogle fødevarer er også naturlige kilder til D-vitamin, f.eks. fed fisk (laks, sardiner), lever, æg, svampe og hytteost. Det findes dog i relativt små mængder i kosten og bruges derfor ofte i form af kosttilskud, som nu fås i en lang række former og doser. Cholecalciferol findes også i en række fødevarer, hvor det er tilsat som kosttilskud, f.eks. i visse mejeriprodukter, babymad, kornprodukter eller margariner. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at fødevarer beriges med D-vitamin i områder, hvor der er mangel på sollys, som f.eks. i Nordeuropa.