Cinnamal
Andre navne: Cinnamaldehyd, cinnamylaldehyd
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Cinnamal, også kendt som cinnamaldehyd eller cinnamylaldehyd, er et aromatisk stof, der findes naturligt i ægte kanel. Det er dette stof, der er ansvarlig for den typiske lugt og smag af kanel. Cinnamal optræder som en gul væske og er kemisk klassificeret som et umættet aldehyd. I videnskabelige termer er det phenylpropenal. Dette stof anvendes i produkter hovedsageligt på grund af dets aromatiske egenskaber.
I fødevareindustrien bruges cinnamal som en naturlig aroma til at give smag til fødevarer og drikkevarer som slik, kager, te og alkoholiske drikkevarer. Brugen er dog på ingen måde begrænset til fødevareindustrien. Cinnamal, ofte i kombination med andre æteriske olier, er også meget udbredt i parfumeriet, hvor det indgår i mange parfumer og dufte. Dens duft gør den også til en populær ingrediens i aromaterapi. Sidst, men ikke mindst, er cinnamal også en ingrediens i nogle kosmetik- og kropsplejeprodukter som shampoo, shower gels, cremer og læbepomader. Det skal også nævnes, at cinnamal nogle gange bruges som et biocidholdigt middel til at afvise insekter, herunder myg og bier.