Carboxymethyl-inulin
Andre navne: CMI
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Carboxymethylinulin (CMI) er et kemisk stof, der er afledt af inulin. Inulin er et polysaccharid, der findes i høje koncentrationer i nogle plantearter, f.eks. cikorie. Når inulin forarbejdes, reageres det med kloreddikesyre, som omdanner det til carboxymethylinulin. Dette stof er meget opløseligt i vand og danner en tyktflydende gel i vandige opløsninger. CMI er almindeligt anvendt i flere forskellige industrier på grund af dets unikke kemiske og fysiske egenskaber.
Carboxymethylinulin har en bred vifte af anvendelsesmuligheder inden for fødevare-, medicinal-, kosmetik- og agrokemiindustrien. I fødevareindustrien bruges CMI som stabilisator, emulgator eller fortykningsmiddel i en lang række produkter som drikkevarer, is, saucer, syltetøj samt i bageri og konfekture. Medicinalindustrien bruger på den anden side CMI til fremstilling af kolesterolsænkende lægemidler eller som en komponent i orale doseringsformer. På grund af sine fugtgivende egenskaber anvendes CMI desuden i vid udstrækning i kosmetikindustrien, hvor det indgår i cremer, shampoo, balsam og andre produkter til hud og hår. I landbrugskemikalier bruges CMI som en komponent i gødning og pesticider, hvor det hjælper med at forbedre planternes absorption af aktive stoffer.