Calciumcitrat
Andre navne: Calciumcitrat, E333
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Calciumcitrat, også kendt som calciumcitrat eller med fødevaretilsætningskoden E333, er et organisk salt, der dannes ved reaktion mellem citronsyre og calcium. Stoffet har en hvid til gullig farve, er lugtfrit, smager let syrligt og er opløseligt i vand. Calciumcitrat er en vigtig kilde til calcium, som er essentielt for den menneskelige krop. Calcium understøtter knogle- og tanddannelse, er afgørende for blodkoagulation og overførsel af nerveimpulser og er involveret i mange andre funktioner i kroppen.
Calciumcitrat bruges hovedsageligt i fødevareindustrien som stabilisator og surhedsregulerende middel. Det tilsættes til forskellige typer fødevarer - det findes i mange drikkevarer, bagværk, is, ost, pasta, babymad, syltetøj og andre søde fødevarer. Calciumcitrat er også populært som kosttilskud til folk, der har calciummangel i kroppen, eller som er i risiko for osteoporose. Det findes på markedet i forskellige former - som tabletter, kapsler eller pulver. Selvom calciumcitrat generelt betragtes som sikkert og er godkendt af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, er det vigtigt at følge den anbefalede dosis, når man indtager det, og tage højde for mulige interaktioner med andre lægemidler.