C-vitamin (ascorbinsyre)
Andre navne: Ascorbinsyre, L-Ascorbinsyre
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre eller L-ascorbinsyre, er et livsvigtigt vitamin og en antioxidant, der spiller en nøglerolle i mange processer i vores krop. Det er et vandopløseligt vitamin, hvilket betyder, at det ikke lagres i kroppen i længere tid og skal indtages regelmæssigt gennem kosten. C-vitamin hjælper kroppen med at beskytte sig mod infektioner, vedligeholder hudens, blodkarrenes, hårets og knoglernes sundhed og er afgørende for jernabsorptionen. En mangel på dette vitamin kan føre til forskellige sundhedsproblemer, herunder dårligt immunforsvar, langsom sårheling og blødende tandkød.
C-vitamin bruges i vid udstrækning i fødevareindustrien, ikke kun på grund af dets sundhedsmæssige fordele, men også som konserveringsmiddel. Det kan findes i produktionen af forskellige fødevarer og drikkevarer - for eksempel i forskellige juicer, drikkevarer, syltetøj, konserves, men også i bagning eller i skabelsen af konfekture. C-vitamin fungerer også som et naturligt konserveringsmiddel, der forhindrer fødevarer i at oxidere, blive fordærvede og miste farve. Ud over fødevareindustrien bruges C-vitamin også i kosmetik, hvor dets tilstedeværelse har en positiv effekt på huden ved at beskytte den mod solskader, fremme kollagenproduktionen og hjælpe med at bevare dens sunde udseende. Hvis vi indtager nok C-vitamin, kan vi være sikre på, at vi hjælper vores krop med at fungere optimalt.