Brandy
Andre navne: Cognac, Vin spiritus
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Brandy er en alkoholisk drik, der har vundet anerkendelse verden over for sin unikke karakter og smagsprofil. Betegnelsen stammer fra det hollandske "brandewijn", som betyder spiritusvin. Som navnet antyder, er grundlaget for produktionen af brandy vin, som destilleres og derefter lagres på træfade, hvilket giver den resulterende drik sin typiske ravfarve og en bred vifte af smags- og aromastoffer. Brandy opnåede sit højeste omdømme i Frankrig, hvor Cognac, en af de mest berømte og prestigefyldte typer brandy, blev født.
Brandy bruges dog ikke kun som en luksusdrik til lejlighedsvis socialt samvær, men også som en vigtig råvare i gastronomi- og drikkevareindustrien. I konfektureindustrien bruges den f.eks. ofte til at dyppe kageskaller i og til at tilberede forskelligt frugtfyld og saucer. I køkkenet bruges det til at tilberede saucer til kød, til flambering eller til at give smag til maden. Inden for cocktails er brandy en vigtig ingrediens i mange klassiske blandinger som Sidecar, Brandy Alexander eller French Connection. Den karakteristiske smag og aroma gør brandy ideel til at kombinere med forskellige frugtsafter, krydderurter og krydderier. Sidst, men ikke mindst, bruges brandy også til fremstilling af visse likører og andre alkoholiske specialiteter.