Bitter agurk (Momordica charantia)
Andre navne: momordika, bitter kalebas, bitter gourd, ku-gua, karela, bitter melon, bittert æble, bitter kalebas
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Bitter agurk, også kendt som momordica, bitter gourd, bitter gourd, ku-gua, karela, bitter melon eller bittert æble, anses for at være en af de vigtigste frugter og grøntsager i traditionel kinesisk og indisk medicin. Denne plante er hjemmehørende i tropiske og subtropiske områder i Asien, Afrika og Sydamerika. Den er kendetegnet ved sit lysegrønne udseende og sin udpræget bitre smag, som dog er meget værdsat. Dens største fordel er dens brede vifte af medicinske egenskaber. Momordica har f.eks. antidiabetiske virkninger og hjælper med at sænke blodsukkerniveauet.
Bitter agurk bruges i en lang række fødevarer. Den er populær i køkkener over hele verden og er en af hovedingredienserne i mange eksotiske retter. Frisk momordica-frugt bruges som en grøntsag i tilberedningen af forskellige retter, for eksempel i form af fyldte courgetter, i salater eller som en ingrediens i supper. Derudover bruges den bitre agurk til at lave en række syltetøj, juice, te og endda vin. Momordica tørres også og kan bruges som krydderi. Derudover bruges den bitre agurk også i den medicinske og farmaceutiske industri, hvor den bruges til at fremstille forskellige præparater eller kosttilskud til behandling af diabetes mellitus, leversygdomme, astma eller til at hjælpe med vægttab.