Beta-glucanase
Andre navne: beta-glucanase
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Beta-glucanase, eller også beta-glucanase, er et enzym, der nedbryder beta-glucaner til mindre polysaccharidmolekyler, som er kulhydratpolymerer. Beta-glucaner er en af hovedkomponenterne i cellevæggen hos mange arter af gær, svampe og nogle bakterier, og derfor spiller beta-glucanase en nøglerolle i mange biologiske processer. Enzymet bruges industrielt på mange områder på grund af dets evner.
En af de mest almindelige anvendelser af beta-glucanase er i fødevareindustrien. Det bruges hovedsageligt til produktion af øl og brød. I bryggeriindustrien bruges dette enzym til at nedbryde beta-glucaner i byg, som kan forårsage uklarhed i øllet og problemer med filtreringen af malt. I bageindustrien bruges beta-glucanase til at forbedre brødets struktur og tekstur. Enzymet er desuden nyttigt i dyrefoderindustrien, hvor det forbedrer dyrenes næringsoptagelse ved at nedbryde beta-glukaner i deres foder. Det bruges også i tekstil- og medicinalindustrien til produktion af lægemidler og kosttilskud. Enzymet bruges også i den bioteknologiske industri til produktion af bioethanol.