Aubergine-kartoffel (Solanum tuberosum)
Andre navne: kartoffel, kartoffel
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Auberginekartoflen, eller Solanum tuberosum, er en af verdens vigtigste afgrøder, der dyrkes og spises af mennesker. Denne plante, der ofte kaldes den almindelige kartoffel eller bare kartoffel, betragtes som en af verdens vigtigste fødevarekilder, og der dyrkes tonsvis af kartofler rundt om i verden hvert år. Afgrøden dyrkes i mange lande takket være dens evne til at tilpasse sig forskellige forhold og jordbund, og dens knolde har en lang række anvendelsesmuligheder i fødevareindustrien.
Kartofler spises almindeligvis ristede, kogte, stegte eller grillede og kan også bruges som ingrediens i supper, gryderetter eller salater. De forarbejdes også til mel, stivelse, semulje eller pasta til menneskeføde. Kartofler bruges også til at fremstille alkoholiske drikke som vodka eller visse typer øl. Industriel produktion er også et vigtigt anvendelsesområde, især i produktionen af kartoffelchips, pommes frites og andre forskellige former for kartoffelchips. På grund af deres høje stivelsesindhold bruges kartofler også i papir- og tekstilindustrien. Endelig må man ikke glemme kartoffelpandekager, dumplings og andre nationale specialiteter fra forskellige lande, der bruger kartofler som en grundlæggende råvare.