Astaxanthin
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Astaxanthin, også kendt som natriumglycolat eller natrium-2-hydroxyacetat, er en kraftig antioxidant, der hovedsageligt findes i marine organismer som krebs, krabber, languster og især i laks, som det giver sin karakteristiske lyserøde farve. Dette stof tilhører carotenoiderne, en gruppe pigmenter, der giver frugt og grøntsager deres farve. Astaxanthin er kendetegnet ved sine fremragende antioxidantegenskaber, takket være hvilke det kan hjælpe med at beskytte cellerne mod de skadelige virkninger af frie radikaler.
Astaxanthin anvendes på en række områder. Et af dem er i fødevareindustrien, hvor det bruges som et naturligt farvestof og som fodertilsætningsstof til fisk og krebsdyr, hvor det har en vigtig funktion i deres vækst og udvikling. Det andet store anvendelsesområde er kosmetikindustrien, hvis produkter indeholder det for at fremme hudens sundhed og vitalitet. På det seneste er det også i stigende grad blevet fundet i kosttilskud, hvor det betragtes som en kraftig antioxidant, der kan have en positiv effekt på hjerte-, kar-, øjen- og ledsundhed. Selvom astaxanthin er et værdifuldt stof, hvis fordele er ubestridelige, skal man være forsigtig med at bruge det med måde. Det gælder især for astaxanthin af syntetisk oprindelse, som kan have negative virkninger, hvis det indtages i for store mængder.