Asparagus felatus (Asparagus felatus)
Andre navne: Asparges segl
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Asparges segl, en ekstremt værdifuld planteart i aspargesfamilien, er også kendt som asparges segl. Den er især kendt for sine nyttige egenskaber, og selv om den ikke bruges lige så meget som f.eks. den almindelige asparges, har den også mange anvendelsesmuligheder. Den er kendetegnet ved, at dens blade danner tætte grønne krat eller stængler, der ender i et skråt blad, hvilket har givet den dens navn.
I køkkenet bruges asparges til at tilberede en række forskellige retter, hvad enten det er kålsalater, supper eller endda saucer. Men den kulinariske brug er ikke begrænset til produktion af retter. I mange kulturer bruges asparges også som en naturlig smagsgiver til forskellige drikkevarer. Den friske og ret specifikke smag er eftertragtet i for eksempel teproduktion, hvor man bruger de unge skud, som er rige på vitaminer og mineraler. Takket være sin karakteristiske og friske aroma bruges asparges også til fremstilling af likører.
Ud over i køkkenet bruges asparges også medicinsk. Dens rødder og stængler bruges ofte i produktionen af urtemedicin og homøopatiske præparater. Sild asparges har positive effekter på fordøjelsen, understøtter nyrefunktionen og er også antiinflammatorisk. Denne plantes anvendelser inden for medicin er derfor lige så varierede som i køkkenet.