Antokianerne
Andre navne: Anthocyaniner, E163
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Anthocyaniner (Anthocyanins eller også E163) er naturlige plantefarvestoffer, der hovedsageligt findes i frugter og grøntsager med rød, blå eller lilla farve. De er flavonoider, en gruppe af stoffer, der er kendt for deres antioxidante virkning. De vigtigste kilder til anthocyaniner er bær som blåbær, hindbær, brombær eller hyldebær, men også rødvin, rødløg eller kirsebær og nogle grøntsager som f.eks. røde kartofler.
Anthocyaniner bruges ofte som fødevarefarvestoffer i forskellige produkter. I EU er de mærket med koden E163. De bruges f.eks. i slik, syltetøj, is, frugtdrikke, men også i nogle typer ost. Fordelen ved dem er, at de er naturlige stoffer, som ikke er skadelige for kroppen. Tværtimod kan de takket være deres antioxidanteffekt virke forebyggende mod visse kroniske sygdomme, som f.eks. hjerte-kar-sygdomme. Anthocyaniner bidrager også til fødevarers attraktive udseende ved at give produkter en intens og tiltalende farve.