Ananas (Ananas comosus)
Andre navne: Ananas sativus, ananas, ananas
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Ananastræet, eller ananas (Ananas comosus), er en planteslægt i bromeliafamilien, der er hjemmehørende i de tropiske egne af Sydamerika. Den er også kendt under et andet videnskabeligt navn, Ananas sativus. Denne frugtart bruges hovedsageligt på grund af dens spiselige frugter. De fleste af de ananas, der sælges på verdensmarkedet, er dyrket i lande som Thailand, Filippinerne, Costa Rica, Brasilien og USA.
Ananasfrugten er meget populær og velsmagende med en lang række anvendelsesmuligheder. Den kan spises rå og kan bruges i mange forskellige opskrifter. Den indgår i salater, drinks, desserter, bagværk, men optræder også i eksotiske retter som krydrede ananas-karryretter eller sur-søde retter. På grund af sin særlige smag og aroma er den også populær i smoothies eller cocktails. Ananas forarbejdes også til juice, kompot, syltetøj eller tørres og spises som en blød ananassnack. På grund af sit høje indhold af C-vitamin og bromelain, som er antiinflammatorisk og hjælper fordøjelsen, indgår ananas også ofte i forskellige diæter og afgiftningsprogrammer. Den bruges også i kosmetik, hvor dens foryngende og nærende effekt på huden fremhæves.