Almindelig pære (Pyrus communis)
Andre navne: Pære
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Pæretræet (Pyrus communis), almindeligvis kaldet pære, er et frugttræ, der stammer fra det sydlige og centrale Europa og det sydvestlige Asien. Træet bliver op til 20 meter højt og er populært for sine søde og saftige frugter. Pærer er ikke kun velsmagende, men også rige på C-, K- og B6-vitamin. Andre vigtige stoffer, som pæren indeholder, er fibre, kalium, calcium og jern. Men for at få mest muligt ud af pærerne, bør man spise skrællen, da det er den, der indeholder flest fibre.
Der er en lang række anvendelsesmuligheder for pærer. De kan spises friske eller forarbejdes til forskellige typer produkter. Nogle af de mest populære er pæresyltetøj, marmelade, kompot og budding. Pærecider, kendt som honningkager eller pærecider, er også meget populær. Lad os ikke glemme tørrede pærer, som er en god snack på farten. Meget vigtig er også produktionen af pærebrandy, et destillat lavet af pærer, som er meget populært. Pærer bruges også ofte i konfekture og bagværk, f.eks. i frugtkager, strudler, tærter eller som fyld i boller og strudler. Pærernes egenskaber kan udvide smagsspektret i mange opskrifter ved at tilføje sødme og saftighed.