Almindelig boghvede (Polygonum fagopyrum)
Andre navne: Boghvede, Fagopyrum esculentum, Boghvede
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Almindelig boghvede (Polygonum fagopyrum) er også kendt som boghvede, Fagopyrum esculentum eller boghvede. Planten, der oprindeligt stammer fra Asien, blev dyrket for 6.000 år siden og spredte sig gradvist over hele verden. Dens hårdførhed og lette dyrkning gør den til en populær markafgrøde. De karakteristiske træk ved boghvede er dens lyserøde blomster og mørkebrune, nøddelignende frugter. Boghvede bruges først og fremmest i køkkenet, men denne alsidige hjælper finder også anvendelse inden for medicin.
De kulinariske anvendelser af boghvede er meget brede. Oftest bruges den til at fremstille mel, som er ideelt til at lave brød, dumplings, pandekager, pasta eller gnocchi. Boghvedemel er især populært blandt folk, der lider af cøliaki, fordi det er glutenfrit. Desuden bruges boghvede til at lave grød, supper, søde og salte retter og endda drikkevarer. Boghvede tilsættes ofte salater eller bruges som tilbehør til kød. Boghvede bruges også til at lave en fermenteret øl-lignende drik, der hedder boghvedeøl. Innovative køkkener bruger også boghvede til at lave desserter, slik og is. Boghvede er også ved at blive en populær råvare til glutenfri fødevarer.