Aframonum (Aframonum melegueta)
Andre navne: tomatbønne, guinea peber, guinea kardemomme, meleguet peber, ammonium
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Aframone, som også er kendt som paradiskorn, guinea peber, guinea kardemomme, meleguet peber og ammon, er et krydderi med en karakteristisk, krydret smag og skarp aroma, der har mange anvendelser i en række produkter og køkkener. Denne grønne, stedsegrønne busk bliver normalt omkring 1,5 meter høj og stammer fra det tropiske Vestafrika, hvor frugten, som består af små brunsorte frø, længe har været brugt i middelalderens medicin på grund af dens smertestillende og antiinflammatoriske virkning. Aframon er nu populær i mange kulturer på grund af sin unikke smag og aroma, der giver rigdom og dybde til retterne.
Aframone bruges ofte som krydderi i det vestafrikanske, middelhavs- og mellemøstlige køkken, hvor det primært tilsættes krydrede retter og kødprodukter som pølser, pålæg og andre former for saltet kød. På det seneste er aframone dog også begyndt at blive brugt i visse typer alkoholiske drikke, især spiritus som gin, og producenterne er især begejstrede for den krydrede, let citrusagtige og let pebrede smag. Aphramone er også populært i visse konfektureprodukter, hvor det tilfører en interessant og usædvanlig smag. Dens særlige smag og aroma gør den også populær i parfumer, hvor den ofte bruges som en af hovedingredienserne i parfumearomaer.