Acerola (Malphighia glabra)
Andre navne: Barbados-kirsebær, tropisk kirsebær, malpighia, malpighia
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Acerola, som også er kendt som Barbados-kirsebær, tropisk kirsebær, malpighia eller malpighia, er en planteart, der stammer fra den sydamerikanske region. Det er et lille træ eller en busk, der kan blive 2-3 meter høj. Den producerer små ovale frugter, der er knaldrøde, når de er modne. Frugten har et højt indhold af C-vitamin, der langt overgår typiske citrusfrugter - det rapporteres endda, at den indeholder op til 30 gange mere C-vitamin end en appelsin. De er også rige på antioxidanter og andre vitaminer og mineraler som A-vitamin, kalcium og jern. Acerola er derfor en meget sund frugt, der bidrager til kroppens generelle sundhed.
Der fremstilles en række produkter af acerolafrugten. De mest almindelige er acerola-marmelade, -saft eller -sirup, som kan spises alene, tilsættes forskellige drikkevarer eller bruges som ingrediens i bagning og madlavning. I de senere år er acerolapulver også blevet meget populært som kosttilskud og kan nemt tilsættes smoothies, yoghurt eller mysli. Malpighia glabra-planter bruges også i kosmetikindustrien. Takket være sit høje indhold af C-vitamin og antioxidanter er acerola en stor hjælp for huden - den fremmer kollagenproduktionen, udglatter rynker og hjælper med at bekæmpe akne. Derfor tilsættes acerolaekstrakt ofte til cremer, serummer, masker og andre kosmetiske produkter.