Abrikos (Prunus armeniaca)
Andre navne: Armeniaca vulgaris
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Abrikos (Prunus armeniaca), også kendt som Armeniaca vulgaris, hører til rosenfamilien og er et af de ældste frugttræer. Det er hjemmehørende i området mellem Armenien og det nordlige Kina, hvorfra det gradvist har spredt sig til hele verden. Abrikosen er en meget populær frugt, ikke kun på grund af dens delikate og søde smag, men også på grund af dens mange anvendelsesmuligheder i gastronomien og den farmaceutiske industri.
Abrikoser er en af de mest eftertragtede frugter i sommermånederne. Deres delikate søde smag er ideel til desserter, syltetøj, marmelade og kompot. Abrikoslikør eller brandy er også meget værdsat. Abrikosvin er en eftertragtet specialitet. Ud over frugten bruges abrikosfrø ofte i fødevareproduktion, og når de ristes, er de en velsmagende erstatning for mandler. Kosmetikindustrien nyder godt af egenskaberne ved abrikosolie, som er rig på vitaminer og mineraler og derfor er fremragende til hud- og hårpleje. Abrikoser bruges også i traditionel medicin, især i Kina og Indien, hvor de bruges til at behandle luftvejssygdomme, hudproblemer og kræft. Ud over sin lækre frugt er abrikosen også værdsat som prydtræ på grund af sin rige blomstring om foråret.